Eén van de pioniers die in de jaren '70 al omschakelt naar biologisch

In 1962 is vader Maurice Regnier het familiedomein gestart, met 2 hectaren wijngaarden in de appellation Saumur. In de jaren ’80 is hij als één van de oudste families van Meigné een pionier die van conventionele wijnbouw omschakelt naar biologisch. In 1994 krijgen ze het biologische Ecocert certificaat. In 2002 neemt zoon Jean-François het domein over, hij is dan pas 20 jaar! Het domein omvat 47 hectare met onder andere granen en er staan 14 hectare wijngaarden. 

Image

 

Biodynamie

Jean-François werkt sinds 2007 biologisch-dynamisch. Hij is permanent op zoek naar oplossingen om zijn bodem en planten in evenwicht te krijgen met de uitdagingen van de natuur; schimmels, beschadigingen door hagel en vorst, insecten. Fermentatie gaat in cementen tanks met eigen gisten. De chenin’s gisten en rijpen op -gebruikte- vaten en een gedeelte van de rode wijnen rijpt eveneens op barriques. Sinds de oogst 2017 zijn er ook amforen in de kelder te vinden.

De meeste van de 54 plotjes wijngaarden liggen in en om het dorpje Meigné, ten zuiden van het stadje Saumur. De bodem varieert hier van kalkrijk naar kalk met klei en zand. Daarop staan chenin blanc en cabernet franc (rood) aangeplant en ook sauvignon blanc, grolleau en pineau d'aunis. Een aantal percelen liggen in de kleine appellation Saumur-Puy-Notre-Dame met uniek terroir van zanderige kalksteen.

Het gamma wijnen is breed: mousserend wit, rosé, demi-sec, klassieke sauvignon blanc, spannende houtgerijpte nagenoeg zwavelloze oxidatieve chenin's, prachtig knisperend en rijp rood van cabernet franc en uit klimatologische topjaren complex zoet van chenin blanc - waarvan de hele oogst naar ons komt. Zijn wijnen krijgen uitstekende recensies van professionele journalisten en sommeliers.

Hier ontstaan pure wijnen die een optimale expressie geven van het terroir.