St Emilion Grand Cru - 't zit in de familie

Het Château is ontstaan eind 15e eeuw, toen de familie Trapaud zich er vestigde. In 1925 kocht de overgrootvader van Béatrice Larribière het kasteel. Het landgoed bestond uit wijngaarden, weilanden en vee. De familie breidde het domein uit. Béatrice heeft het wijn maken gemoderniseerd en is in 2009 overgeschakeld naar biologische landbouw. De topwijn is de Château Trapaud Saint-Emilion Grand Cru, een blend van Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon, gerijpt in eikenhouten vaten. 

Een dappere wijnmaakster

Béatrice is een dappere vrouw. We ontmoeten haar in 2018. Ze weet wat ze wil, ecologisch werken en pure wijnen maken. Ze geeft aan dat het een enorme klus is om een domein van 25 hectaren naar biologisch te leiden. Haar medewerkers moeten het uiteindelijk doen. Béatrice neemt hen mee om ze er van te doordringen dat er een nieuwe werkwijze is en dat dit van ieder vraagt om anders te kijken en te werken. Dan pas is er een maximaal resultaat. Nu meer dan 10 jaar verder, werpt haar aanpak vruchten af. Béatrice blijft innoveren. Zo maakt ze twee microcuvées van naburige percelen. De atypische witte BL van 100% Sauvignon Gris en een gedecideerd overcomplete Castillon Côtes de Bordeaux, La Parcelle 784. 

Er ontstaan hier pure wijnen. De druiven vergisten met druifeigen gisten. Er is geen enkele toevoeging, behalve sulfiet. De reden hiervoor is dat de wijnen jarenlang in de fles rijpen om hun optimale ontwikkeling te krijgen. Dan helpt het sulfiet om de invloed van zuurstof te minimaliseren. Zonder sulfiet zou het ontwikkelingsproces volgens Béatrice onregelmatig kunnen verlopen.