Klassieke Bordeaux druiven 

In 1976 is Alain Ferran zijn wijndomein gestart in het dorpje Saint-Pierre-de-Bat. De 35 hectaren wijngaarden liggen in de appellation Entre-deux-mèrs. Daar staan de klassieke Bordeaux druiven aangeplant: sauvignon blanc, sémillon en muscadelle voor witte wijnen. Merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc voor de rode. Inmiddels heeft zoon Julien het domein overgenomen.

Biodynamisch

Julian en Alain willen begrijpen wat er in de wijngaard gebeurt, ‘er is nog veel te leren’. Met respect kijken ze naar collega wijnmakers op het natuurlijk pad. Een open houding, waarmee je verder komt. Ze zijn lid van Renaissance des Appellations, de club van wijnmakers rond Nicolas Joly. Ze streven een zo groot mogelijke biodiversiteit na; veel andere planten en talloze dieren tussen de wijnranken. Wijn maken doen ze ook met ogen en handen. Volgens Julian is observeren belangrijk om de bodem en de wijnstokken te leren begrijpen. Er is geen magisch recept voor een gezonde bodem en gezonde druiven. Het is simpelweg gezond verstand. Door de bodem te voorzien van biodynamische compost, krijgen ze een zeer levendige bodem die de wijnstokken voorziet van de nodige elementen (via kruidenthee) om "levende" druiven te verkrijgen, voor "levende" wijnen.

De omstandigheden zijn uitstekend: de wijngaarden liggen voor een groot deel aaneengesloten en worden beschut door bos dat er omheen ligt. Hierdoor waaien geen middelen van conventionele wijnboeren de wijngaard in. Ideale omstandigheden om natuurlijk te werken. De wijngaarden zijn gecertificeerd biologisch sinds 2003. Vanaf de oogst 2010 zijn de wijngaarden ook biologisch-dynamisch gecertificeerd.

 

 

Image