Collio - Friuli

Tenuta Stella ligt in Collio, onderdeel van Friuli in Noord-Oost Italië, op de grens met Slovenië. Verliefd op de kwaliteit van de witte wijnen uit Collio kocht Sergio Stevanato, industrieel uit Venetië, het domein om uitstekende biologische wijnen te maken, ook voor eigen gebruik.

Om dit te realiseren is de dagelijkse leiding van het domein sinds 2012 in handen van echtpaar Erica Barbieri en Alberto Faggiani. Erica is van huis uit oenologe. Alberto was keldermeester bij topdomein Jermann. Hij adviseert domeinen over de hele wereld, waaronder ook Luretta van Lucio Salamini.

Tenuta Stella Erika & Alberto

Minerale wijnen

De uitstekende klimatologische ligging, in het noorden omringd door bergen en in het zuiden dichtbij de Adriatische zee, dragen bij aan een mild microklimaat. Tegelijkertijd zorgt de Bora wind uit de Sloveense Vipavavallei voor koele temperaturen en lage luchtvochtigheid. De bodem bestaat uit ‘Ponca’, een gelaagde structuur van kalkhoudende klei en zandsteen. Die draagt bij aan de kenmerkende mineraliteit van de Stella-wijnen. Het domein omvat 10 hectaren met daarop 5 hectaren wijngaarden. Het heeft een eigen microklimaat, afgeschermd voor invloeden van buiten door bossen en een heuvelrug. Ideale omstandigheden om biologisch topdruiven te realiseren. Er staan lokale witte druiven aangeplant: friulano, ribolla gialla en malvasia en voor rood scioppettino, refosco en pinot nero. De wijnen zijn sinds 2016 biologisch gecertificeerd.