The best of both worlds

De sympathieke en goedlachse Patrick Carmans noemt zich een Nederlandstalige Waal. Zijn inmiddels 2,5 ha grote wijndomein is te vinden in Hélécine/ Neerheylissem, gelegen tussen Luik en Leuven. Het dorp ligt nog net in Wallonië, op de grens met Vlaanderen. De familie woont hier sinds 2009.

Patrick is een enthousiaste gedreven man die van aanpakken houdt. Aangestoken door lokale wijnbouwers vraagt hij zich af, waarom alleen met plezier wijn drinken als je het ook zelf kunt maken? In 2013 planten Patrick en zijn vrouw Katrien een aantal stokken chardonnay aan op een fraai gelegen helling, zo'n 200 meter van hun voordeur. Die wijngaard krijgt de naam 'Poupouye'. Het smaakt naar meer en het jaar daarop volgen nog eens een kleine 4000 stokken. Het spel is op de wagen.

Natuurlijk natuurlijk

Bij het lezen van het boek 'Le gout des pesticides dans le vin' besluit hij dat er maar één manier van werken is: zonder. Dat betekent heel veel werk in de wijngaard. De eerste jaren combineert hij dat met zijn drukke baan. Voor dag en dauw staat hij onkruid te schoffelen en zit om 9 uur jasje dasje in een meeting... Hij wil alles zelf doen, leert veel en komt er - als het echt niet meer gaat - achter dat het onkruid sneller groeit dan hij kan bijhouden. Omdat beide werelden hem lief zijn besluit hij hulp in de wijngaard in te roepen. Nu runt hij het domein samen met zijn vrouw en twee helpers. Overdag op kantoor en als het even kan in het souterrain bij zijn druivensappen. The best of...

In de kelder werkt Patrick natuurlijk ook natuurlijk, hij grijpt zo min mogelijk in. Hier ontstaan de wijnen uit zichzelf. Het druivensap vergist spontaan, al vanaf de eerste oogst zodat er alleen natuurlijke gisten in zijn kelder nestelen. De malolactische gisting volgt als vanzelf. Het sulfietgebruik is laag, bij botteling een beetje of helemaal niets zoals bij Poupouye Sauvage, chardonnay zonder sulfiet. Patrick onderzoekt ook het effect van houten vaten van Belgisch eiken!

Vier wijngaarden in lokaal dialect

'Vis Tchapias' betekent 'oude hoed' in het plaatselijk dialect. Het is ook de lokale naam voor Hélécine, waar drie van de vier wijngaarden liggen. Het staat prominent op de etiketten. De wijngaardjes zijn Poupouye met chardonnay, in het verlengde van deze helling ligt 'Les Garennes' waar een fieldblend staat van 60% pinot noir, 35% chardonnay en 5% pinot gris. De bodem is hier armer, de stokken moeten hard werken. En er is de nieuwe wijngaard Bosquet Jadoel, geplant in 2020, met chenin blanc, chardonnay en aligoté. Superspannend!

Op een steenworp afstand in de Vlaamse gemeente Gossoncourt ligt de wijngaard 'Meer' waar sinds 2016 0,5 ha pinot gris staat. De wijn hier heet met een knipoog Gosseki Gourt (de rennende jongen).

De wijnen die we proeven zijn van absolute topklasse en we vinden de uitmonstering eenvoudig prachtig. We proosten op de wijnen van Patrick, Katrien en hun Domaine Beekborne!