Daniel Ansen - zoektocht naar terroirwijnen

Daniel Ansen is een bescheiden man die weet wat hij wil. Een eigen domein om compromisloos zijn wijn-oeuvre te ontwikkelen.

Na 10 jaar ervaring als oenoloog (wijnmaker) in de VS en Australië keert hij terug naar de Elzas. Daar neemt hij in 2010 de familiale wijngaarden in Westhoffen en Wangen over. Zijn vader heeft nooit wijn gebotteld, hij verkocht de druiven aan een coöperatie. Daniël is dus vrij een eigen 'stijl' neer te zetten, niet gehinderd door klanten die iets van hem verwachten. 

In de wijngaard begint hij direct biologisch. In de ogen van Daniel bereik je de beste kwaliteit met de juiste vaardigheden, ethiek, inzet en door een ongelofelijke hoeveelheid werk te verzetten. 

Tijdens ons bezoek op het domein ontmoeten we een gepassioneerd en kundig wijnmaker. We krijgen een bevestiging van de kwaliteit van zijn wijnen. Ploegen, bij de oogst table de tri, schoon werken in de kelder, vinificatie in roestvrij stalen vaten en geen gebruik van sulfiet. Hij doet het precies en met toewijding. Alleen zo krijg je volgens Daniel wijnen die uitdrukking geven aan het terroir en de eigenheid van de druif. Alle wijnen van Ansen hebben rijpheid en zuurgraad.

Het domein beslaat inmiddels uit 8 ha, op 40 verschillende percelen waar 9 druivensoorten zijn aangeplant. Pinot noir voor rood en riesling, auxerrois, gewürtztraminer, pinot gris, sylvaner en een beetje pinot blanc, muscat en chardonnay. De drie verschillende bodems bevatten mergel, zand- en kalksteen. 

Spannend is de rijpheid die Daniel op zoekt en de balans met de suikers en alcohol. Wij selecteren de parels die in onze signatuur passen.

Wijnen

Wit, Mild / Zoet
Wit, Mild / Zoet
Schilweking / Orange
Image