Familiedomein

Pascal Mazet is gevestigd in Chigny-les-Roses, in de heuvels ten zuiden van Reims. De subregio heet hier Montagne de Reims. Op het familiedomein is nu de derde generatie aan het roer. Dat heeft het voordeel dat de kelders gevuld zijn met fikse aantallen flessen van vele oogsten. Als ze de Champagnes op de markt komen hebben ze lang -acht jaar en meer- 'sûr lattes' gelegen (gisting en rijping op de fles). Dat geeft spannende wijn!

Inmiddels staat zoon Olivier aan het roer met pa Pascal op de achtergond. Pa en zoon besteden intens aandacht aan het natuurlijk bewerken van de bodem en de wijnstokken. In 2009 maken ze de overstap naar biologisch omdat dit het best bij hun visie op wijn maken en het land bewerken. Certificering volgt in 2012.

Récoltant-Manipulant

Het domein heeft 2 hectare wijngaarden in de dorpjes Chigny-les-Roses, Ludes en Ambonnay en is als Premier Cru en Grand Cru geclassificeerd. Ze maken champagne van eigen wijngaarden en kopen geen druiven in zoals de grote Champagnemerken. In het Frans heeft dit 'Récoltant-Manipulant' en is te herkennen aan de letters RM op het etiket. Ze doen alles zelf, tot en met het 'degorgement'- het uit de fles schieten van de gistprop voordat de wijn

Op de percelen staan Pinot Meunier, Chardonnay, Pinot Noir en, zeldzamer in de Champagne, Pinot Blanc. De wijnstokken zijn tussen de 30 en 50 jaar oud. De cuvées zijn geheel van één wijnjaar of van één wijnjaar aangevuld met oudere 'reservewijn'. Zowel in staal als in gebruikte barriques rijpen de wijnen voordat ze in de fles gaan voor de tweede gisting. De dosage - toevoeging van suiker- bij de definitieve botteling is zeer beperkt of afwezig. Daardoor heb je hier natuurlijke flessen.

De energie en gedrevenheid van Olivier zijn aanstekelijk. Dit jaar gaat hij bomen in de wijngaard planten. daarmee wil hij gaan uitvinden of de wijngaarden hierdoor nog meer in evenwicht komen en klimaatinvloed beperken.

Wijnen

Mousserend, Wit
Image