Waar de lijsters zingen...

Le Clos des Grives is een aaneengesloten wijngaard van 4 ha in het zuiden van de Jura. Al in 1968 start hier het pionierswerk van biologisch werken, het oudste biologische wijndomein in de Jura. Het domein is vernoemd naar de lijsters en de wijnen zijn naar verschillende lijstersoorten uit de hele wereld vernoemd.

Er zijn veel bodemverschillen en de biodiversiteit is groot. In de wijngaard hebben de wijnstokken verschillend DNA - zogenaamde selection massale. Dat draagt mijns inziens bij aan originaliteit.

Monsieur Benoît Mulin heeft al een intensief wijnleven achter de rug. Hij werkte met monsieur Tissot samen, runde het handelshuis van dat domein en nam het over toen monsieur Tissot zich op zijn eigen wijngaarden richtte. In 2017 neemt hij domein Le Clos des Grives over.

Clos de Grives kelder

De kelder ligt naast de wijngaarden. Hout speelt een belangrijke rol bij de vinificatie. Kenmerkend in de Jura is het al dan niet bijvullen van de vaten. Zonder bijvullen krijgt de wijn een oxidatief karakter dat kenmerkend is voor de Jura, met bijvullen een meer klassieke smaak.

Sulfiet voegt Benoît alleen een klein beetje toe bij de botteling. Geen filtering, geen klaring.
Er is ook een serie wijnen zonder sulfiet, de 'Nada' wijnen. Benoît is geen voorstander van de term Vin Nature omdat het op dit moment een term is die op verschillende manieren kan worden uitgelegd.

Hier staan de klassieke druivensoorten van de Jura: chardonnay, savagnin, poulsard, pinot noir en trousseau. Het zijn stuk voor stuk plaatjes van wijnen. De trousseau is onze 'ideale lunchwijn'. Het gerecht maakt niet uit, de wijn past bij alles