Intuïtie, kennis en uniek terroir

Stel je hebt een grootse droom, hoe dan verder? Michel Verhaeghe de Naeyer heeft naast verpachte landerijen ook door hazen bewoonde weilanden, bossen en velden in beheer. We zijn in het slaperige dorpje Bousval op glooiende Waalse heuvels. In deze streek is van oudsher geen wijngaard te bekennen.

Zijn intuïtie fluistert hem echter in dat hier wel eens een authentieke wijn zou kunnen ontstaan. Hij consulteert een bodemspecialist die het ziet zitten, een biodynamische top wijnmaker uit Bourgogne die de locaties mee bepaalt en zijn terreinbeheerder, de uit Portugal afkomstige Germano Prior. Die heeft ervaring met wijn maken in zijn geboorteland en is direct enthousiast. Groots is de voorgenomen bouw van een kelder die in het landschap zal versmelten.

Zo heeft het besluit zich genomen en start in 2012 ... twee jaar wachten. Zo kan de bodem herstellen van het gebruik van voorheen. Dan wordt in 2014 op de hellingen natuurlijke drainage aangelegd. In april gaan de eerste 3 hectare chardonnay en 1 ha pinot noir in de grond. In 2015 gevolgd door een beetje pinot gris. Alles van verschillende klonen en verschillende onderstokken. In 2020 volgen nog 3 hectare met dezelfde drie druivensoorten. 

Kwalitatief zijn de inspanningen maximaal: biologisch in de wijngaard met toepassing van biodynamie. Een paard als onderdeel van de bewerkingen. Hagel voorkomen met een luchtgolven-kanon. De bijzonder fraaie kelder is in 2019 in gebruik genomen. Daarin staat topapparatuur zoals een verticale pers, een amfoor, een betonnen ei etc.

Bousval kelder

Als wijnmaker Vincent Dienst aansluit bij het team start hij in de wijngaarden. Hij heeft een schat aan ervaring in het buitenland opgedaan, oa in Bourgogne, Australië en ook bij Krug Champagne. Al werkend leert hij de verschillende terroirs kennen. Hij onderscheidt 6 verschillende percelen voor chardonnay.  Afhankelijk van ligging en vooral de bodemverschillen, van zand op de top van de heuvel naar zand met klei. Daarvan maakt hij twee verschillende wijnen, de Goutte d'O en Tout Cru - die noemen ze de 1er Cru.

We zijn geweldig verrast als we het domein bezoeken. En razend enthousiast als we weer vertrekken. Een ware vondst op bereisbare afstand van Maastricht zowaar.

De wijnstokken zijn jong, de opbrengsten nog laag. Tegelijk zijn ze veelbelovend: zuiver, ingetogen, verfijnd, complex. Hoewel typisch terroir van Bousval :-) hebben ze ook iets weg van Bourgogne - de twee chardonnay's - doen denken aan stijl Chablis. Ze zijn mondjesmaat voor NL beschikbaar. Op de pinot noir en pinot gris moeten we nog 2 jaar wachten...