Re-bonjour Thiébault! Een nieuwe ontmoeting

Soms kom je iemand op verschillende momenten in je leven tegen voordat een blijvend contact ontstaat. Zo verging het ons met Thiébault Huber-Verdereau. Regelmatig kruisten onze paden op proeverijen in Frankrijk en bij hem in Volnay. Iedere keer opnieuw waren we nieuwsgierig en werden we verrast door zijn wijnen, hoewel we nog tijd nodig hadden aan elkaar te wennen. Het heeft tot dit voorjaar geduurd voordat we elkaar definitief hebben ontmoet: het was 'coup de foudre' tijdens het proeven van zijn actuele reeks wijnen. Wat een geweldige serie!

We zijn verheugd dat we de prachtige pure wijnen van Huber-Verdereau in kunnen presenteren.

Passie en overtuiging voor 'natuurlijk'

Het domein gaat terug tot de 19e eeuw toen de familie druivenstokken verbouwde op hun landgoed in Volnay. Serieus wordt het als opa van moederskant Raoul Verdereau het domein tussen 1928 en 1976 verder uitbouwt. De ouders van Thiébault erven na diens overlijden 3,5 ha en besluiten geen wijn meer te maken, de druiven te verkopen.

Dat verandert als Thiébault, geboren en opgegroeid in de Elzas, besluit zich in wijn en het wijnmaakproces te verdiepen. Hij laat het vak van topsommelier achter zich en neemt in 1994 het familiedomein van ca 3,5 ha op zich. Beetje bij beetje koopt hij percelen op en vergroot hij het domein tot de huidige omvang van 32 percelen van in totaal ruim 9 hectare. Gelegen in 7 appellations rondom Meursault, Pommard, Volnay, en Monthelie. 

Vanaf de start is het zijn filosofie om te focussen op de kwaliteit van de druiven. Hij is er van overtuigd dat hij dat alleen kan bereiken met respect voor de bodem en het onder controle houden van de opbrengsten. Al direct in bij zijn komst in 1994 besluit hij om geen kunstmest en herbiciden te gebruiken en in plaats daarvan compost en hij besluit ook te ploegen met paarden. In 2001 schakelt hij over naar biologisch werken en in 2005 volgt biodynamische certificering door Demeter. Volgens Thiébalt is deze manier van landbouw de schoonste en milieuvriendelijkste en brengt het de mens in harmonie met de natuur.

Finesse, elegantie en pure terroir-expressie

Thiebault past minimaal interventie toe. Hij heeft het over infusie in plaats van extractie, beperkt het naar beneden duwen van de schillen bij vinificatie van rode wijn, onthoudt zich van oproeren van de lie door het sap en gebruikt relatief weinig nieuwe eikenhouten vaten. Alleen de Pommard Village en Premier Cru krijgen opvoeding in 30% nieuwe vaten, terwijl dat voor Volnay 20% is. De opvoeding in barrique duurt van 8 maanden voor de eerste cuvées tot 14 maanden voor de Village en Premier Cru’s.

Natuurlijk sulfiet

De betonnen vergistingskuipen uit de wijnmakerij in Volnay zijn een jaar of 10 geleden verplaatst naar de nieuwgebouwde moderne wijnmakerij in Meursault.

Samen met een paar andere domeinen (oa Marquis d'Angerville en Michel Lafarge) maakt hij zijn eigen sulfiet van vulkanisch gesteente uit Italië. Natuurlijke sulfiet heeft minder impact op de wijn en geeft zachtere aroma’s is zijn ervaring. De toevoegingen van sulfiet zijn overigens minimaal, al streeft hij niet na het predikaat 'natuurlijk' te hebben.

Bijzondere Pommard 'monopole'

Sinds 2011 is het Clos du Colombier in zijn handen. De wijngaard is 0,78 ha groot en zoals het 'Clos' betaamt geheel ommuurd. Hij ligt aan de rand van het dorp, nog tussen de bebouwing. De bodembehandeling gaat met paard, er komt geen tractor in. Het grootste deel van de wijngaard is Premier Cru-terroir en wordt geassembleerd met het aoc-gedeelte. Uniek en echt heerlijk.