Het andere domein van Elisabetta Foradori

Aan het begin van dit millennium gaat Elisabetta Foradori twee uitdagingen aan: op haar domein in de Dolomieten introduceert ze biodynamie in de wijngaarden. En honderden kilometers van huis vindt ze in 2002 de ideale plek voor een ‘nieuw’ wijndomein. Haar doel is iets nieuws toevoegen aan de Italiaanse wijncultuur. In de heuvels ten zuid-westen van Siena bij het middeleeuwse dorpje Roccatederighi koopt ze met twee vrienden een landgoed. In de jaren ’60 van de vorige eeuw heeft het Zwitserse echtpaar Suter er twee wijngaarden met cabernet franc en merlot-druiven geplant. Elisabetta ziet de kwaliteit van die twee wijngaarden, de potentie in de bodemverschillen op de verschillende hoogtes van het landgoed en de biodiversiteit van bos, weiland, rotsen, olijfgaarden, struikgewas. Zij onderzoekt welke mediterrane druiven op de verschillende terroirs het best tot hun recht komen.

Biodynamie

Van de inmiddels 35 hectaren wijngaarden zijn er in de loop van de tijd een aantal met één cepage beplant zoals cabernet franc, alicante nero (grenache) en alicante bouschet.

Ampeleia

Het domein werkt biologisch en start in 2009 vanuit overtuiging met biodynamie. Of zoals het Ampeleia team zelf zegt "We beschouwen onszelf als gasten en beheerders van het gebied. Als zodanig hebben we de morele plicht om dit land in een betere staat achter te laten dan waarin we het aantroffen. Dit is de reden dat we biodynamisch werken". De dagelijkse leiding ligt bij de vooruitstrevende wijnmaker Marco Tait. In samenspraak met Elisabetta is Marco met groot succes de weg van natuurlijk werken in geslagen.

Essentie van Ampeleia is het uitdrukken van de originaliteit van het land in de wijnen. Om dit te realiseren gebruikt Marco steeds minder hout en meer beton en amforen. We zien de ontwikkeling sinds onze eerste jaargang 2009 van klassiek/rijp naar pure natuurlijkheid en krokante fruit-expressie nu. Heerlijk doordrinkbare wijnen!

Image