"Il y a plus de philosophie dans une bouteille de vin que dans tous les livres"- 

Een citaat van Louis Pasteur dat Yves Duport graag aan haalt als hij vertelt over zijn werk als wijnmaker. Het is alsof we de wijnen van Yves en zijn dochter Lucie Duport altijd al presenteren, zo vertrouwd en dierbaar zijn zij en hun flessen. Constanten zijn het pure fruit, de zuiverheid en de doordrinkbaarheid. Yves weet wat hij doet. Hij is de 4e generatie wijnbouwers op het familiale domein dat ruim 10 hectare beslaat. Die liggen op een tiental plekken rond het dorpje Groslée, midden in het wijngebied Montagnieu. Daar is de kelder gesitueerd.

Bugey grenst aan de Savoie, de zuidelijke punt van de Jura. Als je van Lyon richting Genève rijdt kom je er langs. Wielerliefhebbers kennen ongetwijfeld de Grand-Colombier. Tot een paar jaar geleden was Bugey voor ons een onbekende streek. Inmiddels weten we dat ze hier prachtige wijnen maken. Het koude winterklimaat en de iets hogere ligging zorgt voor frisse wijnen. Bugey kent drie wijngebieden; Montagnieu, Cerdon en Manicle. Tot 1989 was de classificering Vin de Bugey, sinds 2009 Bugey AOC.

Yves Duport kelder

In 2007 ‘ontwaakt’ Yves. Tot die tijd werkte hij voornamelijk in de kelder. Vanaf dat moment gaat hij ook zelf de wijngaarden in. Hij huivert als hij het maanpak aan moet om zich te beschermen tegen de middelen die hij moet gaan spuiten. Hij vraagt zich af waarom hij het spul gebruikt, ook omdat ze onvoldoende werken om alle ziektes uit de wijngaard te houden. Hij gooit het roer radicaal om: volgt een opleiding biologisch werken en doet er meteen een biologisch-dynamische cursus bij. Hij is mentaal klaar voor de stap en gaat direct over op biodynamie. Met ingang van de oogst 2012 zijn de wijnen biologisch gecertificeerd, en de facto werkt hij biodynamisch. Hij beheerst het vak om gisten in leven te houden - de 2e gisting in zijn mousserende Originelle is met druifeigen gisten. Hij experimenteert met de kennis van biodynamie om sulfiet te minimaliseren en dat lukt. Zijn meest recente reeks wijnen is zonder sulfiet, waaronder de Pet'Nat rosé. 

Yves ziet het als zijn taak om de natuur te ondersteunen zonder haar te vervormen. Hij bewerkt de wijngaarden met groot respect voor de bodem, de wijnstokken en de druiven. Met als resultaat karaktervolle wijnen met brede aroma's die uitdrukking geven aan het terroir.  

Zijn dochter Lucie is sinds 2019 op het domein neergestreken. Na een carrière als binnenhuisarchitecte komt ze het domein met ambitie versterken.

Bij Yves en Lucie staan de bekende chardonnay, aligoté, gamay en pinot noir in de wijngaarden en ook de witte altesse -ook wel rousette genoemd- en rode mondeuse, beiden karakteristieke druiven voor Bugey.

www.yvesduport.fr