Côte des Bar is 'hot' als bakermat voor bio- en terroir Champagnes

De dertigers en naamgevers Lucie & Sébastien Cheurlin staan aan de leiding van L&S Champagne. Het is gevestigd in de Aube, in het gebied Côte des Bar, het zuidelijk deel van de Champagnestreek.

Kenmerkend voor Champagne en dus ook het terroir bij L&S is de ‘Kimmeridgien’ bodem. Een mengsel van kalk, klei en fossiele oesterschelpen. Deze bodemsoort zorgt voor het specifieke karakter van Champagnes (en het karakter van Chablis).

Sinds mensenheugenis gebruiken de merkchampagnes uit Reims en Epernay druiven uit deze regio in hun wijnen. Nu komen zij hier kennis en ervaring op doen over biologisch bewerken. Door pionierende wijnboeren is de Aube de bakermat geworden van de biologische en natuurlijke werkwijze van Champagne.

Biologisch

Geïnspireerd door hun vader Richard hebben broer en zus in 2006 vijf hectaren geselecteerd voor 100% biologische bewerking. Door nieuwsgierigheid gedreven volgt Lucie een cursus biodynamie. Ze is overtuigd van het positieve effect dat natuurlijk werken op haar wijnen heeft. Tegelijk staat ze met twee benen op de grond, open voor wat om haar heen gebeurt. Dat levert haar in 2013 de titel Jeune Talent de Champagne op. Internationale pers roemt het domein en het wordt genoemd in de toonaangevende ‘Eichelmann’-Champagnegids.

In 2011 vragen ze biologische certificering van de wijngaarden aan. Het traject tot certificering neemt 3 jaar in beslag. Omdat Champagne jaren lang op fles rijpt –sûr lattes- is de eerste gecertificeerde bio Champagne in 2018 uitgekomen: Coccinelle & Papillon van druiven van de jaargang 2015.

Kenmerk van de wijnen van L&S zijn een fijne mousse, zuiverheid, fruit en lengte. Plezierige en onderscheidende wijnen.

de kelder van L&S