Rond Toul is een revival gaande

Ken je de snelweg via Nancy naar het Zuiden? Vlak achter Nancy liggen rond het slapende stadje Toul twee prachtige heuvelruggen met een rijke wijngeschiedenis. In de 20e eeuw zijn de wijngaarden grotendeels verdwenen. In dit noordelijke cool climate gebied is echter een revival gaande. Geholpen door jonge en ambitieuze wijnmakers, de klimaatverandering en de erkenning van de kwaliteit van de wijnen. In 1998 heeft Côtes de Toul de AOC-status gekregen. Het is weinigen opgevallen: het is een klein gebied van ongeveer 100 hectaren en er zijn nog geen publicitair opvallende kwaliteitsdomeinen.

Terroir wijnen

De jonge Camille Migot helpt in de kleine wijngaard van zijn vader wanneer hij in 2013 de mogelijkheid krijgt een lang bestaand domein van 3 hectare over te nemen. Daarin is al vanaf 1980 biologisch gewerkt. Camille heeft lef en breidt uit tot inmiddels 6 hectare. Zijn doel is het terroir in de wijn te laten spreken, daar helpt biologisch hem bij. De druivensoorten zijn auxerrois en pinot gris voor wit en pinot noir en gamay voor mousserend en rood. Van de assemblage van deze twee rode druiven maken ze in Toul de zogenaamde Vin Gris: de druiven worden na de pluk direct geperst waardoor de wijn een heel lichte kleur heeft, een Blanc de Noirs. ‘Dit is geen rosé!’ zeggen ze in Toul, want rosé heeft korte schilweking.

Een specialiteit van Camille is mousserende wijn. Hij maakt er verschillende. Wij selecteren zijn mousserende gamay, heerlijk toegankelijk. Ook rood is zeer geslaagd. De pinot noir hoort volgens Camille in hout te rijpen en is een klassieke wijn, met de frisheid van cool climat.

Wijnen

Image