Van supermarkt naar Landgoed met wijngaard

Ruud Verstegen was veel te druk met zijn supermarkten om zich met druivenstokken bezig te houden. Toen in 2005 zijn schoonvader plotseling overleed stond Ruud voor de keuze: het landgoed met wijngaard van zijn schoonvader verkopen of er mee door gaan. Ondanks zijn hectische bestaan zette hij het Landgoed voort, samen met enkele oud-collega’s van zijn schoonvader.

In 2009 maakt hij een rigoreuze keuze: hij verkoopt zijn bedrijven, breidt het landgoed uit en maakt van Overst een professioneel wijndomein. Inmiddels staan witte en rode druiven aangeplant: auxerrois, riesling, pinot gris, müller-thurgau, dornfelder, regent, cabernet sauvignon en pinot noir. De wijngaarden liggen tussen Voerendaal en Ubachsberg, op een oplopende helling en bestaat uit löss bodem met mergelondergrond. Door de noord/zuid ligging krijgen de druiven de hele dag zon.

Speciale cuvée's bij Pierre Ache

Met Ruud selecteren we speciale cuvée's die culinair uitstekend bij ons passen. Flessen die niet in de supermarkt te koop zijn. Zo maakt Ruud in 2015 de Premium Auxerrois. In dat geweldige wijnjaar zijn de druiven goed rijp geworden. Hij laat ongeveer 40% van de auxerrois druiven een maand langer hangen. Daardoor krijg je een vollere, complexere wijn. 

De passie van Ruud ligt inmiddels bij het maken van wijn. Hij is door de jaren wijzer geworden van zijn eigen keuzes en heeft veel geleerd door naar andere wijnboeren te luisteren en durft door te vragen. Ruud’s gouden regel: 'als ik iets niet begrijp, doe ik het niet'. Je kunt een andere wijnboer nooit kopiëren, meent Ruud. Iedere wijnmaker neemt uiteindelijk zijn eigen beslissingen, creëert zijn eigen stijl en dat maakt het vak zo boeiend. De wijnen van Overst hebben kwaliteit. De wit en rode topwijnen vinden we verrassend!

Ronduit pionieren doet Ruud sinds een aantal jaren met pinot noir en cabernet sauvignon. Het is moeilijk deze druiven -zeker de cabernet sauvignon- in Limburg voldoende te laten rijpen. Met laat oogsten komt Ruud heel erg ver. Voeg daarbij het gebruik van 100% nieuwe eiken vaten en er ontstaan bijzondere rode wijnen waar we enthousiast over zijn. Dat dit in Limburg kan! Dapper en klasse Ruud!

Wijnen

Image