Een nieuwe dimensie aan smaken

Aan de voet van een verscholen kleine vallei, weg van de snelweg, ligt domein Slavcek van Franc en Alenka Vodopivec en hun twee zonen, Andrej en Tomaz. De historie van het familiebedrijf gaat terug tot de 18e eeuw. Het domein is een voorbeeld van een samengestelde boerderij; wijngaarden, fruitteelt, bosbouw, veeteelt en akkerbouw. De wijnbouw is altijd het belangrijkste onderdeel geweest en gebleven.

De ligging

De wijngaarden liggen in een bio-diverse omgeving, met stenige en kalkachtige bodem in een vallei met steile terrassen omzoomd door bossen. Daar zingen de vogels waaronder de nachtegaal, naamgever van het domein. De Vipava Vallei ligt in het westen van Slovenië, grenzend aan Italië en is al 2000 jaar bekend om zijn wijnproductie. Het klimaat wordt beïnvloed door de Middelandse zee, het Nanos plateau en de koude noordelijke Burja wind (die tot 220 km per uur kan gaan) en ligt op de grens van mediterrane en continentale klimaatzones. 

Image
bodem

 

 

 

 

 

 

 

 

Orginaliteit en topkwaliteit

Onze weg naar Slavcek werd geplaveid door een fles weergaloze Rebula Reserva 2009. Franc ziet het als zijn opdracht de prachtig gelegen wijngaarden te onderhouden en er originele en traditionele wijnen van te maken. Hier heerst klassiek ambacht in de wijngaarden en precisie in de kelder. Het resultaat proef je: originaliteit en topkwaliteit. Lang beklijvende wijnen, van de zuivere frisse basiswijnen wit en rood –Belo, Crno en Sivi Pinot - tot en met de complexere wijnen met schilweking en houtopvoeding – Rebula (2 dagen), Sivi Pinot (6 dagen) en Rebula Reserva (20 dagen). Franc gebruikt een zo laag mogelijke dosis sulfiet in zijn wijnen. Zijn doel is wijnen maken met een rijk en intens aroma. Op het domein wordt biologisch gewerkt.

Slavcek is gewaardeerd lid van de wijnmakersgroep Triple “A” - onder andere Elisabetta Foradori is fan van dit domein.

Wijnen

Schilweking / Orange
Schilweking / Orange
Image