In de kelder werkt Nicolas loepzuiver: hier ontstaan natuurlijke wijnen, ongefilterd met minimaal of geen toegevoegd sulfiet

Nicolas Morin heeft als midden dertiger een indrukwekkende staat van dienst. Na de middelbare school had hij geen idee wat hij wilde. Zijn vader stuurde hem naar zijn zwager, tonnelier in Bordeaux. Daar kreeg hij interesse in het maken van wijn met als resultaat dat hij in 2001 begon aan de opleiding vigneron technicien superieur in Beaune. Hij kiest ‘option bio’ omdat dit naar zijn idee logisch is. Dan wordt hij chef de culture (wijngaard) op een Chateau in Bordeaux.

In 2010 gaat hij naar Australië, Lurton, Kangaroo Island. Hij krijgt daar de verantwoordelijkheid voor de wijngaarden en het wijnmaakproces. Hij doet flink ervaring op -stuurt 50 mensen aan- en vinifieert vier oogsten in één jaar.
Hij is jong en ervaren. Nicolas heeft zo'n 30 wijnoogsten ervaring, op noordelijk en zuidelijk halfrond in diverse landen. Hij was nog tijdens de start van zijn wijnbedrijf als chef de culture werkzaam bij het gereputeerde en biodynamisch Domaine de Vougeraie in Bourgogne. 

Maison Nicolas Morin

In 2014 gaat het vervolg van zijn plan in werking. Omdat hij weet waar en bij wie hij gezonde druiven kan kopen, biologisch of biodynamisch, al dan niet gecertificeerd. Dat geeft hem een uitstekende basis voor topwijn. Volgt nog ‘slechts’ het vinificatieproces… Laat hem daar nu juist een enorme kei in zijn. Hij maakt zijn eerste serie uitstekende Maison Nicolas Morin wijnen.

In de kelder werkt Nicolas loepzuiver. Hij omschrijft zijn wijnen als ‘natuurwijn’, ongefilterd met minimaal of geen sulfiet. Hij gebruikt geen mechanische pompen, alleen zwaartekracht. De volumes per wijn zijn gering.
Nicolas Morin

Naast de kerk in Nuits-Saint-Georges vindt en restaureert hij een wijnmakerij met kelder,  investeert in moderne top apparatuur en koopt nieuwe vaten. Nicolas heeft alle details geperfectioneerd. Omdat hij druiven koopt komen de wijnen onder het label Maison Nicolas Morin (in plaats van Domaine). Nicolas volgt zijn vrienden op de voet met wat ze in de wijngaard doen. Helpt mee, met de bedoeling de relatie te onderhouden en druiven te kunnen kopen. Dit heeft hem langdurige –informele- contracten opgeleverd en toegang tot Meursault, Beaune en een unieke Nuits St Georges Blanc van hoofdzakelijk pinot blanc.

In 2016 is de oogst als gevolg van het weer dramatisch gering. Hij maakt alleen Bourgogne Blanc en Monthelie 1er Cru rood. Daarom zoekt en vindt hij bij Vaison la Romaine in de Rhône fraaie rode druiven: grenache, syrah en mourvèdre. Die transporteert hij, niets aan het toeval overlatend, met koelwagens naar Nuits-Saint-Georges. De wijnen Intravineuse en Intégraal zijn geboren.

Hij koopt uitsluitend biologische en biodynamische druiven. In 2017, 2018 en 2019 maakt hij legendarische wijnen. De oogst 2020 ziet er ook veelbelovend uit - botteling in augustus 2021.

Domaine Nicolas Morin - Les Ecrivains

In 2019 wordt hij benaderd om 3 hectare aaneengesloten wijngaarden over te nemen in het dorpje Mâlain. Dat ligt ten Westen van Dijon, net buiten de Côte de Nuits. De eigenaar wil met pensioen na altijd biologisch te hebben gewerkt. Nicolas neemt t domein over en is nu echt wijn'boer'.

Geleiding van het loof

Hij weet wat hij moet doen, zoals het doorbinden van de lianen - die normaal worden afgesnoeid. De wijngaarden liggen op een zuidhelling, omsloten door bossen. Ideaal voor biodynamie. Naast aligoté, chardonnay en pinot noir staat hier ook pinot gris en gamay. Zijn eerste oogst 2019 is zeer geslaagd. Kleine volumes, van harte aanbevolen.