'Vin de garage' uit de Ardèche

Na hun studie oenologie zijn Benoît Salel en Elise Renaud in 2008 teruggekeerd naar hun geboortestreek om er een wijndomein te starten. Die streek ligt in het hart van het berggebied de Cévennes in de Ardèche. In en rond hun dorpje Faugères is het verlaten, met schaarse gehuchten, eenzame boerderijen en heel veel heuvelachtig natuurschoon. De wijngaarden bevinden zich op terrassen die 300 tot 500 meter boven zeeniveau liggen.

Elise en Benoît zijn begonnen met 3 ha wijngaarden en met als kelder de garage van een oom van Elise. Het domein is uitgegroeid tot bijna 11 ha wijngaarden. Inmiddels is de nieuwe wijnmakerij in gebruik waar ze efficiënter kunnen werken.

'Le Garage'

‘la garage est vraiment devenue trop petit!’

Wijn om te drinken, delen en lief te hebben

Benoît en Elise zijn ervan overtuigd dat in de Ardèche de terroirs de toekomst hebben. Daar ligt de kwaliteit om geweldige wijnen te produceren. In hun eigen woorden: 'wijnen die vertellen over landschappen, over bodems, druivensoorten en geschiedenis. Wijnen om te delen, te drinken en lief te hebben'.

Ze maken een hele range aan witte en rode wijnen met allemaal een eigen karakter. Salel & RenaudDe percelen liggen tussen weitjes en bossen, met grote biodiversiteit. De wijnstokken zijn veelal van ‘sélection massale’, dat wil zeggen planten met een verschillend DNA, dus geen klonen. Onze indruk is dat dat bij kan dragen aan de originaliteit van de wijn. In de wijngaarden staan onder andere viognier, roussanne, vermentino, gamay, chatus, grenache, syrah, raisaine en dureza. De viognier-planten komen uit Condrieu. Daar werd o.a. door George Vernay in de jaren ’80 vastgesteld dat deze druif bijna was uitgestorven. In de jaren ’90 is plantmateriaal naar de Ardèche over gebracht en Vernay-druiven zijn in de wijngaard van Benoît en Elise geplant. Zelf winnen ze in kleine volumes de nagenoeg uitgestorven witte druif raisaine en rode druif dureza terug. Dureza is de vader van syrah en een kleinkind van pinot noir. Een fraaie wijn vinden we, noblesse oblige...

In de kelder maken ze gebruik van druifeigen gisten, gebruik van zwaartekracht, opvoeding met de lie, gedoseerd hout, laag sulfiet – hooguit een beetje bij botteling. Savoir-faire…

www.domainesalelrenaud.com