De aimabele Vincent Rochette

In de buurt van de Mont Ventoux en Vaison-la-Romaine in de zuidelijk Rhône ligt het domein van de aimabele Vincent Rochette. Het boerenbedrijf is al vijf generaties in familiebezit. De druivenstokken in de wijngaarden hebben inmiddels hoge leeftijden, tussen 35 en 100 (!) jaar. Tot 1998 werd de volledige wijnoogst verkocht aan de plaatselijk coöperatie. In dat jaar is de wijnkelder en opslagruimte gereed en besluit Vincent het gegist druivensap zelf in de fles te stoppen: Domaine Roche Audran is een feit.
 

Image
Vincent Rochette

 

 

 

 

 

Een harmonieus ecosysteem

Zijn doel is het terroir en de kwaliteit van de oude druivenplanten uit te drukken in zijn wijnen. Dat kan volgens hem alleen door te werken met natuurlijke producten en te zorgen voor voldoende biodiversiteit. Daarom werkt Vincent direct vanaf het begin biologisch en vanaf 2006 biodynamisch. In 2009 is het domein biodynamisch gecertificeerd. De kennis en ervaring hoe dat te doen leert hij grotendeels zelf, als hij iets doet doet hij het grondig. Dat wekt bewondering van collega wijnmakers in zijn omgeving. De olijfbomen, lavendelvelden, productie van eigen honing en paarden die in de winter tussen de wijnranken grazen, zorgen voor een harmonieus ecosysteem.

Drie appellations

De ruim 30 hectare wijngaarden liggen verspreid over drie appellations met verschillend terroir: Buisson, Visan en Chateauneuf du Pape. Vincent maakt op de gevarieerde bodems wit, rosé en rood. Je proeft het perfect evenwicht dat Vincent in zijn wijnen nastreeft: fruitvol, finesse, elegantie en doordrinkbaar, met lengte in de afdronk. De ligging van de wijngaarden is Noord-Oost en Noord-West. Daardoor blijft het in de wijngaarden relatief koel en behouden de druiven zuurgraad zonder overdreven veel suikers. De wijnen hebben frisheid met een aangenaam alcohol niveau. Dat is in deze tijd van klimaatverandering een verademing.

Image
keep calm & drink motto Roche-Audran