Hondenstaart heuvel

De Vipava Vallei ligt in het westen van Slovenië, grenzend aan Italië. Het is al 2000 jaar bekend om zijn wijn. Het klimaat wordt beïnvloed door de Middellandse zee, het Nanos-plateau en de koude noordelijke Burja wind (die tot 200 km per uur kan gaan). De ligging is tegen de grens van de middellandse zee en continentale klimaatzones. Verscholen in een kleine vallei met de naam ‘hondenstaart’ (Pasji Rep), ligt het gelijknamige wijndomein, in het dorp Orehovica. De familie Premrn maakt hier al vier generaties wijn. Vanaf 1988 worden de wijnen onder hun eigen naam gebotteld. Het microklimaat in de vallei beschermt de wijngaarden tegen de wind, de ligging gericht op het zuiden, westen en oosten zorgt voor veel zon.

Samo Premrn

Halverwege 1980 richtte vader Franc zich op het bijna vergeten autochtone druivenras zelèn. Deze druivensoort was bijna uitgestorven. Met uitbreiding van de aanplant en ontwikkeling van de vinificatie heeft onder andere Franc deze druif weer fier op de Sloveense kaart gezet. Wij helpen graag mee aan de internationale roem!

In 2014 heeft zoon Samo het domein overgenomen. Hij heeft een nieuw proefruimte gebouwd. De plannen voor een nieuwe kelder zijn in de maak. Op de 'hondenstaart' is een nieuwe wijngaard met pinot noir aangelegd en wijngaarden zijn aangekocht. Volop dynamiek dus terwijl Samo van buiten altijd als de rustig zelve oogt.

Pa werkte al gecertificeerd biologisch met gebruikmaking van enkele biodynamische technieken. Samo is doorontwikkeld naar biodynamie en met ingang van de oogst 2020 is het domein biodynamisch gecertificeerd.

In de wijngaarden gaat het meeste handmatig, van het snoeien tot het plukken van de druiven. Tijdens het wijnmaakproces werkt Samo zonder toevoegingen en met zo weinig mogelijk interventies. Beetje sulfiet voor botteling.

Alle wijnen zijn als Samo: puur, verfijnd en met ingetogen kracht en lengte. Geef ze even de ruimte en neem de tijd om een langdurige vriendschap te ontdekken.

Wijnen

Image