Een speld in een hooiberg

Wie ooit één van de grotere wijnbeurzen heeft bezocht, weet dat het vinden van een nieuw domein minder eenvoudig is dan het lijkt. Het aanbod van wijnen is enorm en toch die wijnmaker selecteren die wijnen maakt die passen bij de signatuur van Pierre Ache …… dat is zoeken naar een speld in een hooiberg.

Op Wine Paris 2025 was het raak, geproefd, nog eens geproefd, proefflessen naar Maastricht laten opsturen. En trouvé ! François Ducrot uit de Languedoc is ook blij met ons. Hij maakt een serie aantrekkelijke wijnen, elegant, veel fruit, laag alcohol, goed inzetbaar bij gerechten en een uitstekende prijs-kwaliteit. 

Veelzijdig wijnmaker & schapen als mascotte

Oorspronkelijk uit Bourgogne vertrekt François na zijn opleiding tot oenoloog naar het diepe zuiden van Frankrijk. Hij raakt geïnspireerd door de zon, de diversiteit van de bodems en de ongekunstelde, pure sfeer van de Languedoc. Hij werkt 20 jaar als bedrijfsleider/ wijnmaker bij Domaine Enclos de la Croix in Lansargues, waar hij de conversie naar biologische wijnbouw organiseert. Zijn ambitie om pure wijnen te maken gaat echter verder. Hij krijgt de kans een verlaten voormalig coöperatie te kopen en knapt die op. Bij gereputeerde wijnmakers in de omgeving koopt hij biologische druiven en start ‘Maison François Ducrot’. Hij werkt met lage interventie en bij een aantal wijnen volledig natuurlijk - druifeigen gisten, geen filtering of klaring en geen gebruik van sulfiet. 

Het favoriete dier van François is het schaap. Die loopt in de wijngaarden en siert de flessen, met vrolijke humorvolle etiketten.