Ver van de bewoonde wereld

Sophie Guiraudon is oenologe en startte in 2000 domein Clos de l’Anhel. De naam is afkomstig van de schuilplaats (anhel) voor de schapen die in de wijngaarden ligt. De 9 hectaren liggen in de dorpen Ribaute (6 ha) en Lagrasse (3 ha), niet ver ten zuiden van Carcassonne. In volkomen rust, ver van de snelheid en het rumoer van de bewoonde wereld.

Rijpe, elegante en fruitvolle rode wijnen

Uit overtuiging –je ne peux que faire comme ça- werkt Sophie biologisch. Biodynamie past ze toe als ze de tijd heeft. Haar doel is rode wijnen te maken die excelleren in fruit en elegantie met zachte tannines. Dat is bij de druivensoorten die ze heeft niet direct voor de hand liggend: grenache, syrah, carignan, mourvèdre geven doorgaans stevige tannines af. Drie van de vier cuvées bestaan uit ‘vin de coule’ - het sap dat zo uit het de pers stroomt en niet onder druk geperst hoeft te worden. Lolo bevat ook ‘vin de presse’. Bij de ‘vin de coule’ gaat het persen op een heel bijzondere manier. Sophie gebruikt een ‘pressoir de dépression’ (een vacuümpers). Deze perst de druiven niet uit. Met een pompje wordt het sap dat vrijkomt weggezogen. Daarna worden de druiven met een horizontale pomp verder leeggezogen. Voorzichtig en gedurende dagen. Het restant wordt heel licht geperst. De pitjes blijven zo heel zodat hun bittere tannines buiten de wijn blijven. Zo bereikt Sophie dat haar wijnen arm aan tannines en rijk aan fruit zijn.

Wijnen

Image