Het verhaal van drie vrienden die van Champagne houden en een zoon die het in de vingers heeft

Het verhaal begint in 1990 met Guido, Rik en Theo. Ze planten een aantal druivenstokken uit de Champagne aan in hun achtertuinen. Met de aankoop van een halve hectare wijngaard wordt hun hobby serieuzer. Het blijken gepassioneerde wijnmakers te zijn, die al snel kwalitatief goede stille en mousserende wijn maken. Vanaf het begin werken ze biologisch. Binnen de kortste keren is hun wijn te vinden in een aantal toprestaurants in België, onder de naam Champinnot. In de jaren die komen groeit het domein langzaam groter.

Hagelbui en appelwijn

Als in 2008 een hagelbui het merendeel van hun wijngaard beschadigd, beginnen ze aan een tweede project. Ze planten 'vergeten' appelsoorten aan en beginnen met de vinificatie van hoogstam appels. De appelwijn wordt op dezelfde manier vergist als de mousserende wijn. Zo ontstaat een fris mousserend aperitief 'Apples & Pearls'. 

De naam van het domein wijzigt enkele jaren later van Campinnot naar Wijndomein Optimbulles. Inmiddels heeft Maxim de zoon van Guido het domein overgenomen en werkt de hele familie mee in de wijngaarden. Maxim is de rust zelf, van buiten. Van binnen zit een gedreven onderzoeker. Experimenten met veschillende druiven, met amfoor, PetNat, zonder sulfiet etc. Door zijn zoektocht in de wijngaard en de kelder heeft Maxim zoveel ervaring dat hij vraagbaak is van andere wijnmakers. Soms begeleid hij ze ook en hij doceert het wijnmaakvak. Ik zou hem wel als docent willen hebben! 

Filosofie

Doel van Maxim is om in samenwerking met de natuur wijnen met een complex karakter te maken.
Minimale interventies, zoveel mogelijk biodiversiteit creëren, geen pesticiden en herbiciden, wilde gisten, geen klaringsmiddelen en ongefilterd. Puur natuur dus. In eigen woorden zegt Maxim; 'we willen de wijn laten spreken en niet de wijnmaker'.

Optimbulles in de fles is kortom echte natuurwijn, van op een steenworp afstand. Een ontdekking om te ontdekken!

 

Wijnen

Mousserend
Mousserend, Rosé
Image