Noblesse Oblige: van Tour de France naar Mont Ventoux

In 2014 start Patrick Dambrun een nieuw avontuur. Hij heeft dan een lange top carrière als sportjournalist en tv presentator achter de rug. Samen met zijn vrouw Laurence ruilt hij de hectiek van Parijs voor de weldadige rust van de Provence, waar ze een wijndomein beginnen. We ontmoeten beiden op een zomerse dag op hun Mas aan de voet van de Mont Ventoux. Patrick is net klaar met het werk in de wijngaard en laat ons trots zien hoe hij werkt in de kelder. Rondom het domein liggen 4 ha. Op diverse plekken in de heuvels verzamelt Patrick nog 5 ha met onder andere Chardonnay, Viognier, Grenache Blanc, Syrah, Grenache, Counoise & oude Carignan. De wijngaarden liggen in de gemeenten: Caromb, Modène, Mazan en Bédoin.

Eigen stijl - natuurlijke intuïtie

De eerste twee jaar helpt zijn vriend Jerôme Bressy - inderdaad van Gourt de Mautens in Rasteau - hem met de oogst en vinificatie. Van daaruit ontwikkelt Patrick zijn eigen stijl, sparrend met grote wijnmakers uit heel Frankrijk. Aan de basis van de kwaliteit ligt het lage rendement van gemiddeld slechts 20 hl per ha en focus op frisheid. Het resultaat is een heel fijne serie pure wijnen, met grote doordrinkbaarheid, fraicheur en diepgang: precies onze stijl :-) Naarmate de ervaring van Patrick groeit, grijpt hij steeds minder in tijdens het wijnmaakproces en experimenteert hij met al dan niet assembleren. Zijn intuïtie groeit naarmate zijn ervaring toeneemt en durft hij buiten de gebaande paden te gaan. Hij gebruikt in beginsel geen sulfiet, vooral bij het rood. Rood gist met gedeelte whole bunch, 1e jaar opvoeding gebeurt op beton, 2e jaar barrique. Wit vergist op 500 litervaten (barriques).

Ambitie hier is zo puur mogelijke wijnen maken met optimale expressie van het terroir. Respect voor de natuur staat voorop, biodynamisch werken is vanzelfsprekend voor Patrick en Laurence. Patrick brengt de wijnen na rijping op de markt. In de pers worden de wijnen meteen uitstekend beoordeeld. Wijngoeroe Jancis Robinson geeft de de L’Échappée 2019 17/20 punten.