Op een heuvel aan het Krindaal

In 2015 maakt Albert Meijer een droom waar. Hij stopt als cardioloog en neemt samen met zijn vrouw Rianne domein Pietershof over. Een droom waar een gedegen voorbereiding aan vooraf gaat. Albert wil weten en begrijpen wat er gebeurt in de wijngaard en tijdens het wijnmaakproces. Eerst volgen twintig jaar ervaring met een eigen wijngaard achter zijn huis aangevuld met stages bij Wijngaardsberg in Ulestraten en Kershaw in Zuid-Afrika. 

Domein Pietershof van 2,5 ha ligt op een heuvel aan het Krindaal, een kronkelende doorgaande weg van De Plank naar Sint Martens- en Pietersvoeren. De wijnmakerij is medio 2020 verhuisd naar Margraten Nederland. Daar worden de druiven na de oogst naar toe gebracht, geperst, opgevoed en gebotteld.

Zeebodem met kalkzandsteen en silex

De kalkheuvel bevat fossielen uit de tijd dat het nog zeebodem was en is uitermate geschikt voor wijnbouw. Dezelfde soort bodem vind je terug in bijvoorbeeld Champagne en Chablis. Fossielen van pijlstaartinktvissen vind je er nog steeds aan het oppervlakte, de kalklaag is bedekt door slechts een dunne laag löss. De Belemniet, pijlstaartinktvisachtige, is het logo van het domein en siert het etiket.

Pijlstaartinktvis

De zonovergoten zuidhelling, aan de bovenkant omzoomd door een dichte bosrand, is ideaal voor wijnbouw. In mooie zomers worden de talrijke stenen opgewarmd door de zon en geven na zonsondergang hun warmte af aan de druiven, die zich nog urenlang koesteren aan deze ‘aardwarmte’.

Albert zet zijn wetenschappelijke aanpak en onstuitbare nieuwsgierigheid in om het terroir optimaal uit te drukken in zijn wijnen. Daarbij is mineraliteit van de bodem een sleutelbegrip. Via de snoeimethode (soft pruning) en loofwandbeheer houdt hij de opbrengst in verhouding laag op ongeveer 35 hectoliter per hectare, niveau Grand Cru Bourgogne. Daardoor blinken de druiven uit in smaakintensiteit.

Er zijn verschillende stille witte wijnen: een blend van pinot blanc & auxerrois, pinot gris (in sommige jaren als 2020 geblend met gewürztraminer en riesling), muscat en chardonnay. Daarnaast is er pinot noir. Als het past ontstaan ook mousserende wijnen, zoals een Pet'Nat 2020 van jonge pinot gris-aanplant.

Wijngaard aan t Crindael

Geen kopergebruik

In de wijngaard gebruikt Albert geen herbiciden, pesticiden of kunstmest. Hij maait handmatig onder de ranken - geen glyfosaat dus godzijdank. Toch is het geen 100% bio hier, om een relevante reden: Albert wil geen koper gebruiken. Dat metaal vervuilt naar zijn inzicht op langere termijn de bodem. Koper is in de biologische landbouw nodig -en door de EU toegestaan- om schimmels te bestrijden. Tegen schimmels gebruikt Albert een chemisch contactmiddel. Zolang er geen biologisch alternatief is voor koper, is de werkwijze van Albert in onze ogen ook een duurzame aanpak.

Het doel van Albert is het maken van uitstekende wijnen die uitdrukking geven aan het zeebodem-terroir. De zuivere smaak met 'mineraliteit' is kenmerkend voor de wijnen van Pietershof.

Natuurlijk natuurlijker...

In de kelder ontwikkelt Albert langzaam maar zeker door: van controle om goede wijn te maken naar steeds meer bewust loslaten. De eerste wijn met spontane vergisting is zeer geslaagd, een pinot blanc 2020 op barrique (één stuks, 300 flessen), het sulfietgebruik en filtering is steeds beperkter. Kortom, dat smaakt Albert -en ook ons- naar meer. In 2021 zijn ook de pinot gris en chardonnay 'wild' vergist, met succes.

De wijnen van de jaargang 2022 zijn op 14 november 2023 gepresenteerd in Maastricht door top-sommelier Adriaan Visser. Dit is volgens Albert een geweldig en klassiek jaar met grote wijnen. De inmiddels klassieke 'Wilde' lijn is onweerstaanbaar goed (èn lekker!). Voor het eerst brengt Albert ook een monocépage Riesling uit. Meteen op topniveau, terroir, precies, spannend. Alle wijnen zijn ongefilterd gebotteld op 12 september 2023.

Borderline Collection - druiven van 'buiten'

Een andere loot aan de stam van Domein Pietershof zijn de wijnen in de Borderline Collection. De opbrengst van 'Crindael' is beperkt, zeker wat rode druiven betreft. Met druiven van een bevriende wijnboer in de Moesel maakt Albert van spätburgunder (pinot noir) een zeer geslaagde rosé en rode wijn en een mousserende Brut Nature van chardonnay en riesling.