Een onverwachte ontmoeting

In 2009 was ik in Italië op een proeverij met wijnmakers die natuurlijk werken. Toen nog een kleine en ontspannen bijeenkomst. Elisabetta stond er met haar Foradori’s. Ik had haar al eerder eens opgezocht, maar nog nooit contact kunnen krijgen. We dronken koffie en deelden onze ideeën. Dat was de start van onze samenwerking.

Elisabetta Foradori


Elisabetta Foradori is een grote naam in de wijnwereld. Haar wijnen en reputatie gaan over alle grenzen. Topwijnmakers vragen haar om advies over biodynamisch werken en het gebruik van amforen. Met haar domeinen Foradori & Ampeleia doet zij van zich spreken: klassieke kwaliteit en spannende innovaties. Na het overlijden van haar vader nam Elisabetta op haar 19e het wijn maken op zich.

Bij mijn eerste bezoek aan het domein tijdens de oogst in 2009 had Elisabetta in een apart keldertje enkele aardewerk kruiken staan met het sap en de schillen van witte druiven. Het bleek het begin van een ongekend spannend en succesvol avontuur! Het laten vergisten en opvoeden van druiven in deze aardewerk tinaja’s uit Spanje levert bijzondere wijn op. Nu zijn Elisabetta’s ‘amfoorwijnen’ legendarisch. Zo scoorde de Nosiola onlangs in de top 10 van beste Orange-wines.

Teroldego druif

Haar focus ligt in de beginjaren op de kwaliteit die Teroldego ooit een beroemde druif maakte. Om authenticiteit te bereiken heeft ze authentiek DNA-materiaal teruggewonnen en zijn de rendementen tot wel drie keer zo laag dan wettelijk toegestaan. Haar wijnen zijn daardoor onvergelijkbaar met anderen, vindt ze. Ze houdt ze daarom uit de wettelijk benaming en gebruikt de term Vigneti delle Dolomiti. Ze werkt gecertificeerd biodynamisch zodat ze zo van de controle-instantie feedback krijgt op haar handelen. Dat maakt dat ze beter kan worden. Half werk past niet bij Elisabetta…

Foradori - Fontanasanta

Inmiddels lopen er koeien door de wijngaarden om de biodiversiteit en het natuurlijk evenwicht te vergroten. Haar wijnen maken indruk, evenals de stijlvolle eenvoud en vastberadenheid waarmee ze haar werk doet. Inmiddels hebben haar zonen Emilio en Theo het wijnstokje overgenomen. De wijngaarden liggen in de Campo Rotaliano. De rivier Noce heeft met zijn afzettingen gezorgd voor een gevarieerde bodemgesteldheid, het terroir verschilt sterk per locatie.

Fontanasanta

In de heuvels boven Trento, niet ver van het domein liggen de wijngaarden van Fontanasanta. Een natuurlijk geheel van bos en wijngaarden. Daar staan nosiola, teroldego, manzoni bianco en pinot grigio aangeplant. Hier ontstaan onder andere de inmiddels fameuze 'orangewijnen' Nosiola en Fuoripista.

Kelder Foradori

 

Veelzijdigheid - diversiteit op het domein

Sinds Emilio de wijn maakt heeft Elisabetta ruimte gevonden om onder ander koeien op het domein te introduceren. Ze heeft zich gespecialiseerd in het produceren van artisanale kaas. Haar dochter Myrtha heeft een groentekwekerij tussen de ranken ontwikkeld volgens de principes van de Canadees Jean Martin Fortier. Zijn biologische, intensieve teeltmethode geeft enorme hoeveelheden opbrengst. Zoon Theo werkt nauw samen met Emilio en onderhoud de contacten in binnen- en buitenland. Hun idee om van de door hagel getroffen wijndruiven een lichte rode wijn - de succesvolle Lezèr- te maken tekent de kreativiteit!

De tuin van Myrtha

 

Wijnen

Schilweking / Orange, Amfoor
Image