Madame et monsieur Bertrand zijn de sympathieke eigenaren van Domaine de Malavieille in de Languedoc.

Beiden komen uit een familie van wijnmakers. Het domein is in de familie sinds 1793. De vader van madame Bertrand werkte biologisch en natuurlijk, zonder gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Deze werkwijze is door haar en haar kinderen voortgezet.

Biodynamie

Onder invloed van monsieur André Bertrand is biodynamie op het domein ingevoerd, vanuit de overtuiging de natuur in te zetten om balans in bodem en wijngaard te krijgen. Sinds 2003 zijn de wijnen AB (Agriculture Bio) gelabeld en vanaf 2005 Demeter gecertificeerd. Inmiddels is zoon Benoît aangetreden. André Bertrand is in juli 2023 op 77 jarige leeftijd overleden.

Van oude wijnstokken van traditionele druiven zoals carignan, syrah, grenache, mourvèdre, roussanne en uitheemse druiven als merlot, chardonnay, sauvignon blanc en chenin blanc maken ze boeiende en betaalbare wijnen. De ervaring met wijn maken in barrique proef je terug in de uitstekende kwaliteit en subtiel houtgebruik in de witte en rode wijnen.

Wijngaarden in twee gebieden

De wijngaarden liggen in twee wijngebieden: in het vulkanische en heuvelachtige gebied rondom Mérifons, het ouderlijk domein van madame Bertrand en in de Languedoc Cru's Montpeyroux en Saint Saturnin een stukje noordelijker, de wijngaarden van monsieur Bertrand.

Het vulkanisch terroir van Domaine de Malavieille rond Mérifons is zo’n 250 miljoen jaar geleden ontstaan door lavastromingen bij de vorming van het Centraal Massief, dat noordelijker gelegen is. De ondergrond bestaat uit de vulkanische rode grondsoort basalt. Deze bevat veel mineralen. Dat zijn belangrijke bouwstenen voor complexiteit van wijn. Kenmerk van basalt is ook dat het warmte vast houdt en ’s nachts af geeft. Dit komt de rijping van de autochtone druivensoorten zoals carignan, syrah en mourvèdre ten goede. De aanplant van chenin blanc in de jaren tachtig is geïnspireerd door de successen op vulkanische grond in Zuid Afrika - nieuwe wereld inspireert de oude!

De wijngaarden van Mas de Bertrand zijn bekend van syrah en er staat oude carignan aangeplant, tot wel 100 jaar oud. Je herkent de wijnen van het domein uit deze regio aan de naam ‘Le Mas de Bertrand’.  Hier heeft monsieur André Bertrand zijn droom gerealiseerd, een nieuwe –ronde- vinificatie en opslagkelder. Midden in de wijngaarden en super proper. Dat geeft de mogelijkheid om met nog minder ingrijpen nog meer te bereiken.