Natacha Chave

De opa van Natacha -geen directe familie van Jean-Louis Chave- plantte in de jaren ’60 zes hectaren wijngaarden aan. Haar vader Bernard wilde fulltime wijnbouwer worden en is de naamgever van het domein. In 1996 heeft haar broer Yann het domein overgenomen, met veel internationaal succes. Natacha volgt haar eigen weg. Tijdens haar studie filosofie van de taal blijft ze bezig met wijn. Ze volgt sommeliers- en wijnopleidingen aan de wijnbouwuniversitWijn en bodemeit in Suze la Rousse en ontdekt haar wens om zelf syrah te verbouwen en te vinifiëren. In 2004 creëert ze haar eigen domein met de aankoop van een uitstekend gelegen wijngaard van 1,3 ha in Saint Joseph. Eigenhandig knapt ze dit terroir op, plant ‘vieille serine’ aan (oerversie van syrah in sélection massale). Zwaar werk voor een tengere dame. Het lukt dankzij haar wilskracht en doorzettingsvermogen.

Deugd en duivels

De naam van het domein ontleent Natacha aan een roman van John MacMillan Brown (1846-1935). In zijn boek Riallaro, archipel van de ballingen, is het denkbeeldige eiland Aléofane een wereld waar wijn wordt beschouwd als deugd en duivels tegelijk. Daarom is het alleen op recept verkrijgbaar. Natacha beschouwt het als een deugd als we genieten van haar flessen. In 2007 vergroot ze haar domein met de aankoop van 5,5 ha 50 jaar oude wijngaarden in Crozes-Hermitage. Haar domein beslaat nu ongeveer 7,6 ha. Inmiddels is er ook een perceel in Cornas onder haar handen tot leven aan het komen, het is nog wachten op de eerste flessen.

In de wijngaarden werkt ze biodynamisch, in de kelder natuurlijk: eigen gisten, weinig sulfiet, geen filtering. De wijnen imponeren met zuiverheid, intense smaken, verfijning en zijn tegelijk opwekkend. Rijpe tannines, elegantie, verfijning: Natacha’s passie, vakmanschap en natuurlijk werken proef je in het glas.