Grandes dames de la biodynamie
Anne-Claude & Claire Leflaive

Anne-Claude Leflaive heeft de wijnwereld veranderd, te beginnen met Bourgogne. Na een sportieve carrière neemt ze in 1994 met veel succes de leiding op zich van het prestigieuze Domaine Leflaive in Bourgogne. Bij toeval komt ze in aanraking met biodynamie. Ze past het toe, ziet dat het werkt en stelt alle 24 hectaren om naar biodynamie. Het is een uitzonderlijk visionaire en dappere daad in een traditioneel wijnbouwgebied. In die tijd werkte niemand zo en in de behoudende omgeving roept dat weerstand op. Ze zet door en het lukt: de kwaliteit van de wijnen en de waardering worden in enkele jaren legendarisch hoog en flessen Leflaive kostbaar.

Klasse wijnen met spanning

Met haar man Christian Jacques ondersteunt ze een tiental jonge wijnmakers die biodynamisch werken met de wijnverkoop. Ook Claude en Nell Picard van Domaine Clau de Nell in de Anjou krijgen hulp. In 2009 nemen Anne-Claude en Christian het domein over nemen. Sylvain Potain gaat het domein leiden. De wijngaarden liggen prachtig aaneengesloten, omringd door bossen. Ideaal voor biodynamische wijnbouw. Anne-Claude wordt ziek en overlijdt in 2015, op 59 jarige leeftijd.

Ik ontmoet Christian Jacques kort daarna. Bij hem thuis in Bourgogne laat hij de rode wijnen proeven. Ik krijg dan een begin van besef van de grootsheid van de flessen. De tijd ontvouwt de klasse. De extractie bij rood wordt jaarlijks bewust verminderd. Als gevolg neemt de elegantie toe. Toekomst dus!

Met de inspiratie van Anne-Claude maakt Sylvain met zijn Claire Leflaiveteam schitterende flessen! Dochter Claire Leflaive is tot het team van het domein toegetreden. We hebben haar gedrevenheid en passie ervaren tijdens haar bezoek aan ons in maart 2020. Een fantastische vakvrouw en ambitieuze ambassadrice voor haar domein en haar wijnen!

De cabernet franc, grolleau en cabernet sauvignon staan aangeplant op 10 hectaren. Inmiddels is er sinds oogst 2015 een uitstekende chenin blanc. Het domein is aangesloten bij Renaissance des Appellations en Demeter gecertificeerd. Er zijn topwaarderingen in de pers en Chef Alain Passard is fan.
 

Sylvain Potin

De wijnen rijpen in tufsteen grotten op gebruikte vaten van vooral domaine Leflaive.

We vinden het een voorrecht de wijnen van één van de pioniers van de biodynamie aan te kunnen bieden.