Montalcino

Il Paradiso di Frassina, een oude middeleeuwse boerderij uit de 11e eeuw, ligt aan de voet van de heuvel van Montosoli, het gebied van de beroemde Brunello van Montalcino wijn. 

Het wijnbouwbedrijf dateert uit 2000 toen het werd opgericht door Giancarlo Cignozzi, advocaat uit Milaan met een grote passie voor wijn en de regio. Ciancarlo steunde al langer de kleinere wijnproducenten in Montalcino en het consortium van Brunello. Hij is groot voorvechter van het idee dat de rode wijnen van Montalcino alleen van 100% Sangiovese Grosse gemaakt worden.

De eerste twee jaar zijn rond het hoofdgebouw 4 hectare Sangiovese di Brunello aangeplant. Inmiddels is er ook een wijngaard bij de kust, tussen de Mount Amiata en de Middellandse Zee. Hier staan 12 druivensoorten aangeplant, 6 Bordeaux druivensoorten en 6 Toscaanse.

Mozart in de wijngaard

Al snel ontstond bij Giancarlo het idee om klassieke muziek te draaien in de wijngaard. Vanaf 2002 wordt geëxperimenteerd met het effect van geluidsfrequentie. De Universiteit van Florence onderzoekt het effect op de wijnstokken en het leven van insecten. Boze heeft inmiddels speciale weerbestendige luidsprekers gesponsord, die 24 uur per dag, jaar in jaar uit Mozart afspelen. De conclusies tot nu toe zijn dat de wijnstokken gezonder zijn, beter groeien en de druiven van uitzonderlijk hoge kwaliteit zijn. 

Lees hier de sprankelende ervaringen op het domein van Saskia Balmaekers van de fijne website over Italië: Ciao Tutti op Paradiso di Frassina!