Wijnen uit amfoor - in het FD

Ouderwets of hip? Wijnen die op amfoor worden opgevoed krijgen steeds meer aandacht. Gemaakt in de bakermat Georgië en ook in klassieke Europa zoals Italië en Frankrijk. Zelfs bij ons Belgische domein Optimbulles staan prachtige aardewerk kruiken waarop zowel witte als rode wijn kan worden opgevoed. Het effect is dat er geen toevoeging van houtaroma's is terwijl er wel zuurstof door de wand komt. Daardoor is de ontwikkeling anders dan bv RVS of beton.

Prachtige resultaten heeft Elisabetta Foradori bereikt met haar witte en rode wijnen. Ze liet ons in 2009 de eerste resultaten zien en proeven van de langdurige weking met schilletjes erbij - voor witte wijn toen nog zeer uitzonderlijk. Ook Jean-François Regnier maakt steeds meer wijnen op amforen. En ook in het traditionele Bourgogne experimenteert Thibault Morey met amforen.

Hilary Akers besteedt in het FD Magazine aandacht aan wijn op amfoor. Ze is enthousiast over de beide rode wijnen Sinua van Jean-François en Sgarzon van Elisabetta. Zelf proeven? Ze zijn op deze site te bestellen.