Klein en buitengewoon fijn

In de heuvels ten noorden van Epernay rondom het dorpje Avenay Val d’Or liggen de 3,1 hectaren wijngaarden van David Hentzien: 0,5 ha chardonnay, 0,25 ha pinot meunier en de rest is pinot noir. De wijngaarden hebben Premier Cru status (93%). Pinot noir is kenmerkend voor dit subgebied ‘Grande Vallée de la Marne’. Daarin liggen 9 dorpjes waaronder het beroemde Hautvillers en Aÿ.

David is de 4e generatie aan het roer van het familiedomein. Hij is de opvolger van zijn schoonvader. Samen gaan ze zo’n tien jaar geleden het pad op van zo natuurlijk mogelijk werken in de wijngaard. Doel is zo min mogelijk middelen te gebruiken die schade aanbrengen. Ze gaan daarbij tot het uiterste om de wijnstokken te beschermen en sterker te maken. Dat doen ze met thee van uiteenlopende planten en met onder andere honing en propolis (een natuurlijk antibioticum, gemaakt door bijen).

In 2012 vragen ze bio-certificering aan. Zeer snel daarna komt biodynamie op hun pad, volgens David ‘een logische en onvermijdelijke vervolgstap als je het ritme van de natuur volgt en naar evenwicht streeft’. Vanaf de oogst 2015 is het domein Demeter-gecertificeerd.

Muzikale basiswijnen

In de kelder zet David nog vervolgstappen. Natuurlijk gebruikt hij natuurlijke gisten. Na de alcoholische gisting rijpt de wijn op barrique, emaille en in amfoor (de rosé). Daar volgt de malolactische gisting. Bijzonder is dat David in deze fase van het wijnmaken doorlopend rustgevende klassieke muziek draait. Dat heeft naar zijn ervaring een positieve invloed, het maakt de wijn zachter. Er is geen filtering of klaring.

In de diepe kelders rijpen de flessen minimaal 3 jaar tot het dégorgement. De Champagnes krijgen na het dégorgement geen dosage, ze zijn Brut Nature. Alleen de Cuvée En Mer krijgt een beetje dosage / toevoeging van 2,5 g sucre de canne - rietsuiker. Dat is de wijn die David 60 meter diep op de bodem van de Atlantische Oceaan laat rijpen. Op de fles hechten onder andere schelpjes, heel fraai, en de wijn smaakt iets anders, fris, o.a. door de tragere rijping in de diepte.

Handmade Champagnes

David doet alles alleen, met wat hulp van zijn schoonouders. Het werk in de wijngaard, het draaien van de flessen -remuage- het dégorgeren en het etiketteren. Van het beste sap maakt hij in totaal 10.000 flessen per jaar.

Champagnes van Gaiffe-Brun zijn allemaal 'vintage-wijnen'. Je herkent de jaargang aan het lotnummer achter op de fles. De Cuvées hebben kleine oplages van 300 tot maximaal 1200 flessen. Voor Champagne begrippen is het een ultra klein bedrijf, waar David grootse cuvées maakt.

Image